Skruva i Playstation 4

Som jag skrev i tidigare inlägg har jag redan införskaffat mig i en PS4 Slim. Det ni däremot inte visste var att jag precis innan mitt inköp fick en PS4 som inte fungerade längre. Förra ägaren hade haft den sedan PS4 släpptes och använt den flitigt, så nu hade den helt enkelt lagt av. Detta såg jag som ett ypperligt tillfälle att skruva sönder den och se om jag kunde få liv i den lille rackaren.

nor

Playstation 4 använder sig av en speciell bits som jag upplever är svår att få tag på. Det är en Torx 9 med hål i (TR9 = Torx Security).
Se bilden TR9 ->.
Min jakt på denna bits började med att söka på alla ”vanliga” online butiker. Men när jag inte hittade något där gick jag in på Amazon.co.uk. De hade dem men av någon anledning verkar det som att de inte levererar bits / mejslar till Sverige.

Jag frågade även mina arbetskamrater men ingen hade varken sett eller hör talas om dessa. Igår körde jag inom Biltema på vägen hem och hör och häpna, de hade dem! Dock i ett par olika kit, men dessa kunde man inte söka upp online av någon anledning. Eller rättare sagt man kunde söka upp dem men de visade inte att de hade hålet i mitten som behövs för att skruva i PS4.

Visst, du kan öppna konsolen utan att ha en T9 bits. Med lite våld kan du använda dig av en vanlig flat mejsel. MEN för att vara säker på att jag kan få ihop konsolen ville jag ha detta kittet. Dessutom får man flera bra bits för annat elektronik-meckande, pris ca 150kr.

OBS! Tänkt på att när du väl öppnar ett Playstation försvinner eventuella garantier. Så detta görs under eget ansvar!

Hur gör man?

Börja med koppla ifrån alla kablar. Tryck därefter på strömknappen så att du vet att där inte är kvar någon ström.

Nu kan du öppna maskinen. Börja med att slida den blanka toppanelen från konsolen. Här under hittar du hårddisken. Denna kan man enkelt byta ut mot en större disk (kommer en guide på det).

På baksidan sitter det 5 st blanka klistermärken. Dessa kan du med hjälp av en kniv pilla bort och där bakom sitter skruvar, det är här du börjar med TR9 mejseln.
När de sedan är av får man lirka lite på chassit för att få av bottendelen. Innan du tar av toppdelen sitter där ett par skruvar som håller LEDlisten som också måste skruvas av med TR9 mejseln. När du gör detta är det bra att ha  ”luft på burk” så att du enkelt kan damma av fläktar m.m.

Nu ser du hela toppens aluminiumskal och det är dags att skruva av alla skruvar i toppen. Ta även ut hårddisken och lägg vid sidan om. Du har en liten kabel relativt långt fram på högersidan som du ska koppla bort genom att lyfta kabeln uppåt.
Nästa moment är att vända konsolen upp och ner så att du ser underdelen. Längst bak på konsolen ser du en svart låda, detta är nätdelen som förser PS4 med ström. Den är monterad med 3 st TR9 skruvar och 2 st stjärnskruvar. Lossa dessa skruvar och koppla sedan av kontakter som sitter på sidan till höger. Lyft nu nätdelen rakt upp, kan vara att man får lirka lite här, men var försiktig, där sitter nämligen två långa stift undertill.

Väl under nätdelen sitter tre stycken kontakter som du behöver koppla bort. Glöm inte den lilla tråden till Wifi, bästa sättet att koppla bort den är att använda en liten flattång och dra den rätt upp. För den breda silverkabeln bakåt genom att hålla i den svarta flarpen.

edf

Nu ska du vända tillbaka konsolen så att du ser hela aluminiumskalet. Sedan är det bara att lyfta det försiktigt framifrån och dra det försiktigt mot dig. Se till att alla skruvar är avtagna och att inga sladdar sitter i. Därefter kan du lyfta av moderkortet.

När jag öppnade mitt var det för att kolla så allt såg okej ut på insidan, vilket det gjorde. När jag ändå var så här långt inne i konsolen tänkte jag att det kanske är lika bra att byta kylpasta. Jag torkade all kylpasta som fanns på CPU:n (det största chipset på bilden) därefter använde jag en vätska för elektronikrengöring, går även bra med T-röd. Låt det torka en stund och ta sedan på ”lagom” med ny kylpasta. Tänk på att för mycket kylpasta är lika illa som för lite. Man vill ha ett jämt lager så värmen sprids.

Till sist är det bara att sätta ihop konsolen på samma sätt som du plockade isär den.

FYI, jag är inte sponsrad av Biltema men det är den enda närliggande butiken som har relativt bra prylar till bra pris.

Lycka till!

Annons

2 reaktioner till “Skruva i Playstation 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s