Intro på TV-serier från barndomen

I senaste avsnittet av Par i Pixlar gjort duon Robin & Filippa ett ”sidequest” avsnitt där de pratar om intron från barnprogram. Jag lyssnade med öronen på helspänn och njöt av alla minnen från barndomen. Men där var ett par stycken jag saknade. Jag tänkte därför fylla på med åtta stycken till här. Nedan ser ni dem utan inbördes ordning.

Dino riders (Dinoryttarna)
Jag börjar lite omvänt eftersom det verkar ha varit en trend att prata intro men i detta fallet fick jag ta avslutningslåten.  Den här VHS:en gick hela tiden där hemma samtidigt som jag lekte med karaktärerna och dinosourerna. När man pratar om Dino riders idag verkar det dock inte vara många som kommer ihåg den, något som förvånar mig eftersom det såldes och fortfarande säljs en stor uppsättning leksaker från serien.

Lucky Look
Visst, kanske inte var det senaste och hetaste när jag var liten, men ändå han är ju en cowboy och ”drar och skjuter snabbt”!
När jag tittar på det idag är där många komiska inslag som jag inte förstod när jag var liten. Tyvärr tror jag inte att det hade fått sändas i nutid då där förekommer en del svärord och fördomar.

Asterix & Obelix
Dessa spelade mamma in till mig på DR1 och DR2 (Dansk TV 1/2). När jag ser det idag på svenska känns det fel eftersom jag är van vid de danska rösterna. Jag har starkast minne från ”De tolv stordåden”, ”Asterix gallernas hjälpte” och ”Britterna”.

Grottpojken Rai
Den här såg jag hos mina kusiner som hade både Grottpojken Rai och Starzinger på VHS. Troligtvis var detta min första kontakt med manga/anime. Det som gjorde att jag föll för det här konceptet var att det innefattade dinosaurier och att det skiljdes sig från allt annat som ofta var väldigt färgglatt.

He man
”Vid Greyskulls styrka”! Precis som Dino riders var He man också en tung favorit. Figurerna fick åka med vart man än skulle. Tyvärr råkade He man ut för en olycka när min dåvarande hund råkade få tag i honom och slet av honom huvudet 😥 Det löste min mamma genom att köpa en ny He man karaktär.

Läderlappen
Bara namnet säger allt! Detta såg jag på varje söndag morgon. Det som var riktigt coolt var effekterna. Man hörde ljuden när Batman slogs mot skurkarna men man såg inget, utan istället kom det upp en actionbubbla där det stig ZAP / BANG / BOOM etc. Serien är egentligen från 1966 men den gick i repris på TV under slutet av 80-talet.

Bamse
Tidningen kom i brevlådan varannan vecka hem och dessutom såg jag ofta på VHS-filmen. Precis med Astrid Lindgren har de flesta av oss någon form av relation till Rune Andréasson som är skaparen bakom Bamse, världens starkaste björn. Jag har kvar alla Bamse tidningar i mitt föräldrahem…kanske dags att ta hem dem snart!

Dokter Snuggles
Talande hus och en uppkäftig råtta. Jag minns inte så mycket från serien mer än att den var rolig att titta på och att det alltid var spännande att se vad som skulle uppfinnas / utforskas.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s