Retrospelsfestivalen 2016

I helgen var vi nere på Retrospelsfestivalen i Malmö. Detta var första gången jag var på ett renodlat retroevent och självklart hade jag förhoppningar/fördomar. Måste säga att jag blev väldigt positivt överraskad överlag.

När vi kom ner till Malmö var klockan runt 11.30 och vi fick parkering precis utanför mässan. Framför STPLN var kön ca 50 meter. Fördelen med att ha förköpta biljetter var att vi fick gå förbi kön och kunde komma in direkt. När vi lämnade fram biljetterna fick vi reda på att de var uppe i 3000 besökare.

Det höga besökarantalet blev tyvärr lite problematiskt då lokalen de har idag är underdimensionerad både när det gäller yta och lufttillförsel. Redan innan årets event gick snacket om de ska försöka att få tag på större lokaler eftersom de räknar med att få ännu fler besökare nästa år. Om man bortser från det måste jag säga att det fanns väldigt mycket att titta på och många tog hänsyn och släppte fram varandra.

Var ordentlig och skrev en inköpslista innan för att inte missa något:

Nintendo 8-bitar
Manual – Goonies II √
Box, Manual – Little Nemo The Dream Master
Box, Spel, Manual – Ice Hockey √
Spel – Turtles

Super Nintendo
Spel – Donkey Kong Country √
Spel – Top Gear √
Spel – Final Fight

Game Boy
Box, Manual – Pokemon Red
Spel – Tennis √
Box, Spel, Manual – Donkey Kong Land 2

Nintendo 3DS/DS
Spel – New Super Mario DS
Box, Spel, Manual – Senran Kagura 2: Deep Crimzon

 √ = Nu i min ägo

Det gäller att man är lite förberedd innan man gör sina inköp. Ett bra exempel var den enorma prisskillnaden hos de olika säljarna. När jag letade efter Top Gear (som är ett relativt vanligt bilspel till Super Nintendo) var det en säljare som ville ha 190kr för enbart kassetten. Jag la tillbaka spelet och fortsatte att titta vidare på vad han hade att erbjuda och upptäckte att flera av hans spel låg väldigt högt i pris. Efter en stund letande hittade jag samma spel, i samma skick, hos en annan säljare för 60kr! Att det är så stor skillnad från säljare till säljare när båda är företag gör att jag får känslan att den dyrare inte är en seriös verksamhet utan istället är rätt ful som utnyttjar andra människors okunskap.

Under tiden man handlade fanns det mycket annat att titta på också. Allt från föreläsningar med bl.a. Martin Lindell och Thomas Sol Sunhede till att man kunde dämpa sin spel-abstinens genom att köra på diverse konsoler som stod utplacerade runt om i lokalen. En av sakerna jag fastnade för var ett par montrar som stod bredvid arkardmaskinerna och flipperspelen. Där fanns ett par riktiga rariteter från Game & Watch.

Värdskapet stod Par i Pixlar för och de gjorde ett fantastiskt bra jobb. Det är ju trots allt skillnad på att sitta bakom en mikrofon och prata in en podcast jämfört med att stå på en scen inför publik med en massa lyssnare och experter.

Att förklara hela eventet med ord är svårt så för att ni ska få en bättre uppfattning kommer jag att lägga upp en video från mässan på youtubekanalen. Ni hittar den här.

Annons

2 reaktioner till “Retrospelsfestivalen 2016

  1. Hej!
    Tyvärr är informationen kring antalet besökare som du fått helt fel. Årets besökarantal låg på 1400 som ändå var besökrekord! Vi arrangörer är helnöjda med årets besökarantal och festival. Kul att du uppskattade den! Vi ses nästa år!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s