Förändringar @ E-sport scenen

E-sporten bara växer och växer. Men när kommer den att bli accepterad som en”riktig”sport?

Idag riktar sig sporten i huvudsak till de som redan spelar. Oftast följer man de spelen man själv spelar. Problemet med detta är att det blir svårt för människor utanför ”gaming världen” att förstå vad som händer i matcherna.Ett exempel är CS:GO (Counter-Strike Globel Offensive) där man ser allt som händer från sin spelares perspektiv. Samtidigt ser man ser en lista på vilka spelare som lever / är döda (se bild nedan). Detta är en faktor som gör att det är svårt att följa vad som händer i matcher.

fnaticvsnip

Nästa utmaning är att många (inte alla) kommentatorer oftast inte har förståelse för de tittare som aldrig varit i kontakt med spelet och inte hänger med i all slang och specifika termer.

Hur löser vi detta?
Svaret på den frågan finns inte idag. Många av de stora företagen som ligger bakom E-sportens utveckling har varvat världs- kändisar/företagsledare/musiker/profiler för att dra till sig folk. MTG (äger bla TV3) har gått in och köpt in sig i Dreamhack för att kunna vara med innan E-sport exploderar. Tack vare det öker möjligheterna till få fler TV- sändningar.

Men problemet kvarstår… hur får vi en ”Svensson” att inte zappa förbi matchen?

overwatch-heros-sida

De flesta spelen som finns på den stora E-sportscenen idag är utvecklade för att spela. Åter igen ex Battleborn (har inte spelat själv) är ett spel som blandar Dota/LOL/HON med Counter-strike/Quake/Unreal, vilket gör att spelet blir väldigt avancerat. Battleborn släpptes ett par veckor innan Blizzard lanserade Overwatch som i princip är samma spel fast med ett helt annat upplägg för tittarna.
Overwatch är ett ”simpelt” spel där man inte har så många valmöjligheter, något som gör det enkelt för tittarna att förstå och följa med i vad som händer och sker.
Dessutom har man hela tiden under utvecklingen av Overwatch tänkt att spelet ska rikta sig mot både utövare men även tittare. Blizzard är på rätt väg!
När vi sitter hemma i våra soffor och tittar på E-sport kan jag lova att Overwatch kommer att vara en av de bidragande faktorerna som fick E-sportscenen att bli accepterad.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s