Nintendo 8-bitar köpguide

Precis som för många andra var det här mitt ”gamande” började. Jag hade iofs haft en Commendor 128 och en Game & Watch enhet tidigare men fastnade aldrig för någon av dem. Tror att det var pga. att jag var för liten för att hantera Commendoren (det var inte alltid mamma kunde hjälpa mig att få igång den) och Game & Watch blev jag rätt trött på efter att ha klarat av den X antal gånger. När jag fick mitt NES öppnades en värld där jag själv kunde starta och spela. Dessutom, när jag var trött på Super Mario kunde jag bara byta spel utan att behöva be om hjälp. Vad mer kan man önska sig som fyraåring?

Konsol

Nintendo 8-bitar, NES, Nintendo Entertainment System, kärt barn har många namn. Systemet lanserades i Japan 15 juli 1983, dessvärre fick vi i Sverige vänta tills den 1 september 1986. Det fanns en del olika bindningar och den jag fick innehöll enbart Super Mario Bros.
Det finns två olika versioner av konsolen utgivna, den klassiska som vi i Sverige känner till men även en som kom relativt sent som var en toploader. Det innebär att istället för att lyfta på locket och sätta in kassetten var det bara att mata kassetten uppifrån precis som ett Super Nintendo eller Nintendo 64.

tillbehor

Tillbehör

Zapper gun – En pistol du kopplar till NES för att kunna spela olika skjutspel. Detta fungerar enbart på CRT-skärmar.
Handkontroller – Har samma funktioner som Game Boy. Ett styrkors, Start, Select och A- B-knappar.
Arkadsticket – Få känslan som du får när du spelar på en arkardmaskin. Ett alternativ till den ”klassiska” handkontrollen.
Multiplayer – En fördelare som gör det möjligt att köra 4 player. Fungerar på ett fåtal spel.
Power Glove – ”I love the Power Glove it’s so bad” kommentaren är hämtad från filmen The Wizard där vi fick se denna kontrollen. Du kan använda den i ex Punch Out.
Robotic Operating Buddy (Robot) – Släpptes i Japan och sedan Nordamerika.
NES MAX kontroller – Vi känner mer till den som ”Turbokontroll”.  Den har lite annorlunda styrkors och två turbo knappar.
Familie Fun Fitness – En matta som du kopplar till konsolen för att styra spelet istället för handkontroll.

Spel

Under flera års tid har priserna på spel till retro ökat kraftigt. För många har det varit en bra investering. Men det gäller att man får tag i rätt spel med rätt utgåva om man vill göra ett fynd. Ni kan läsa mer om det här. Vill du inte inte ha några begränsningar på spel är lösningen att skapa en regionsfri konsol. ”Ingreppet” är relativt enkelt, det du behöver göra är att klippa av ett specifikt ben på det ena chipet inne i konsolen. Jag kommer att göra en video som visar vilket. Kan du inte vänta kan du enkelt googla/youtube lösningen.

Om ni inhandlar ett NES har ni gjort en investering för flera generationer. Maskinen har en hög kvalitet och många bra titlar att erbjuda. Vill du komma billigt undan finns det en prisvärd Nintendo produkt som kommer att släppas i November. Enheten går under namnet Mini Classic NES och är en krympt version av NES men 30 inbyggda spel, läs mer här.

Spel jag tycker att man bör ha på sin gaming-bucketlist: 

Super Mario Bros 1/2/3
The Legend of Zelda
Chip N Dale Rescure Rangers
Ice Hockey
Megaman
Probotector / Contra
Ice climber

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s