Gameboy / Pocket / Color köpguide

Ett speciellt minne för mig var när jag spelade Game Boy för första gången. Året var 1994 och jag var på dop med familjen i Göteborg. En av mina släktingar satt med ett Game Boy medan vi väntade på att åka till kyrkan och hon lät mig prova det en liten stund. Efter det var jag helt fast! Julen samma år låg det en Game Boy samt spelet Aladdin under granen. Idag är jag glad att jag har kvar alla kartonger och att det nästan är i nytt skick.

Konsol

Med över 118,69 miljoner exemplar över hela världen är Game Boy den mest framgångsrika spelkonsolen. När den kom 1989 var den unik och det gick inte att jämföra med föregångaren som var Game & Watch från Nintendo’s sida. Dessutom behövde man bara en konsol som man kan mata med spelkassetter till skillnad från Game & Watch.
Enheten har en enkel uppbyggnad med ett Styrkors, Select, Start och A- B-knapp. Du kan givetvis höja och sänka ljudet, dessutom kan du även justera kontrasten. Tack vare denna kombinationen är Game Boy ett fruktansvärt roligt system och gör det enkelt för alla att hitta glädje i.
En tänkvärd sak, Game Boy konsoler är enheten bakåt kompatibla. Detta innebär att köper du en Game Boy Color så kan du köra alla spel från tidigare generationer. Däremot om du vänder på det och köper en Game Boy Pocket så kan du inte spela Game Boy Color spel.

Versioner

banner

Game Boy (1989) den klassiska enheten som är vit / grå. Skärmen visar olika nyanser av grönt. (Längst till vänster)
Game Boy Pocket (1996) visar svart och vit på skärmen och finns i flera olika färger. röd, gul, grön, blå, svart, rosa och transparent. (Mitten)
Game Boy Color (1998) den första Game Boyen som hade färg skärm. Finns också i olika färger gul, turkos, lime, cerise och lila. (Längst till höger)

Det släpptes även en version som gick under namnet Game Boy Light (1996) samtidigt som vi fick Pocket. Skillnaden mot Pocket versionen är att Light har en backlight skärm.
Tyvärr kom den enbart ut på den japanska marknaden.

1995 gjorde men även den klassiska Game Boy:en i olika färger. Detta fenomenet gick under namnet ”Play it loud”.
Självklart finns det special versioner även på Game Boy sidan. En som jag kommer ihåg var en gul Game Boy Color med Pikatchu.

Tillbehör

Bortsätt från de olika väskorna och fodralen till Game Boy fanns det lite andra tillbehör. Vissa mer udda än andra. Men ett tillbehör som blev väldigt viktigt i samband med att Pokemon kom, var ”Link kabel”. Denna används för att man ska kunna koppla ihop två enheter och mota varandra. Hållhaken var dock att båda var tvungna att ha vars ett exemplar av spelet. lightboy
Då det kan vara besvärligt att hitta bra lägen där man får en bra bild på skärmen, finns det många tillbehör som ska fixa detta. Exempel på sådana tillbehör är Light Boy, du kopplar på den på enheten for att fa extra ljus på utsidan samt ett förstoringsglas. (Se bild →)
Game Boy Camera är en enklare digitalkamera som kan ta svart och vita bilder. Dessutom finns det även en skriva (Game Boy Printer) som gör det möjligt att du kan skriva ut de foton du tar.
På tidigt beta stadie vet jag att teamet bakom Perfect Dark (Nintendo 64) jobbade med att man skulle kunna ta foto med Game Boy Camera och använda ansiktsbilderna för att skapa egna karaktärer i Perfect Dark. Dessvärre skrotades detta.
Det mest udda till Game Boyen (som jag i och för sig inte vet om är sant) är att det ska finnas en symaskin som tillbehör. Tydligen ska man, genom Game boyen, kunna välja vilka stygn maskinen ska utföra. Vet som sagt inte om detta stämmer men oavsett så släpptes den nog aldrig i Sverige.

Spel

Det finns en hel uppsjö av spel till Game Boy, många spel är rena portningar. Vilket i sig inte behöver vara negativt. Men där finns även spel som enbart släpptes till Game Boy. Ett av de största är Pokemon. Precis som med många andra retrospel är det svårt att få tag i boxarna på dessa. Anledningen är att spelen hade ett litet plastfodral som följde med i boxen. Det är en handhållen enhet vilket gör att man ofta tar den med sig, då vill man inte gå och ”asa” på pappersboxar.
Några spel jag tycker är självklara att man måste ha till sin Game Boy:

  • Pokemon Blå/Röd/Gul
  • Tetris
  • Donkey Kong Land
  • Zelda
  • Super Mario Land 2

 

Summering

I denna köpguiden har jag valt att plocka bort Game Boy Advance då den kommer få en egen guide. Om du inte bryr dig om hur vilken enhet du har utan du bara vill kunna spela Game Boy spel rekommenderar jag dig till att köpa en Game Boy Advance (modell AGS-101) som har backlight. Inte helt otippat ligger det lite högre i pris än de andra, men jag lovar dig, du kommer tycka det lätt är värt det.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s