Donkey Kong Country I & II

Första gången jag kom i kontakt med Donkey Kong var jag 10 år. Det var kärlek vid första ögonkastet. Dessvärre fick vi alldeles för lite tid för varandra och det rann ut i sanden. Jag var därför i extas när jag såg att det skulle komma till VR (Virtuel consol) på 3DS.

Spelen är ett sidoscrollande plattformsspel där man går igenom olika sektioner tillsammans med Donkey, Diddy och Dixie. Varje ”Kong-karaktär” har en unik förmåga: Donkey är starkare, Diddy är snabbare och hoppar längre än de andra och Dixie kan falla långsamt genom sin fläta.

Spelet är oerhört välgjort. Kontrollerna är enkla och svarar direkt. Spelserien är mest känd för grafiken eftersom utvecklarna RARE tog in stor risk när de investerade i SGI. Men det stannar inte där! De har även lagt mycket resurser på ljudet. David Wise var en av frontpersonen till musiken och till sin hjälp hade han Robin Beanland och Eveline Fischer.

Bild 1.1 Donkey Kong Country  I – 24 Nov 1994,
Bild 1.2 Donkey Kong Country  II Diddy’s Kong Quest – 14 dec 1995


Historien
Allt utspelar sig hemma på Donkey Kong Island.

Donkey Kong har blivit bestulen på sina bananer av skurken King K. Rool och hans kumpaner the Kremlings.Till sin hjälp har Donkey sin bäste vän och brorson Diddy Kong. Under resans gång får man tips och råd från Cranky Kong. Hans syfte i spelet är att agera manual. Dessutom finns det två andra Kong’s du kommer träffa på. Funky Kong ger dig möjlighet att kunna transportera dig runt på de olika banorna. Det kan vara bra när man exemplevis ska spara, vilket du gör hos den vackra Candy Kong.

I efterföljaren har Donkey Kong blivit kidnappad av den onde Kaptain K. Rool, som i förra spelet är känd som King K. Rool. Det är nu upp till Diddy Kong att rädda sin vän och till sin hjälp har han flickvännen Dixie Kong.


Let’s go bananas!
Releasedatum till VC: 24 Mars 2016.
Det var inget snack om saken, jag laddade hem båda spelen eftersom det i samband med releasen, kördes en kampanj på spelen: ”köp Donkey Kong Country och få halva priset på Diddy’s Kong Quest (DKC 2).”

Spelet har många varierande banor och man upptäcker hela tiden nya saker. Att klara spelet är inte jättesvårt, men däremot om man vill klara allt med bonusbanor osv. kan det blir det svårare. Dessutom är det mycket komik i spelet. Jag ska erkänna att jag blev totalt lurad på ett ställe. Skriv gärna i kommentarsfältet om du vet vilken plats jag pratar om och hur din reaktion var. En hint är att det sker i slutet av Donkey Kong Country.

Nackdelen är att ”Bossfighterna” i Donkey Kong Country 1 är väldigt enformiga. De har samma typ/utförande men med olika boss-karaktärer.


Mitt betyg är:
Historian: 6
Spelkänsla: 9
Grafik: 10
Ljud: 10
Kontroll: 10
Totalt: 45/50


Avslutningsvis hoppas jag bara att Nintendo kommer att välja att även släppa sista delen i Donkey Kong Country serien till Supernintendo på 3DS VR. Spelet går under namnet Donkey Kong Country 3: Dixie Kong’s Double Trouble!

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s